Free background from VintageMadeForYou
-->

2011. október 26., szerda

Recept kedvcsináló

Mint már írtam, a legtöbb ételt minimális változtatással el lehet készíteni egészségesen is, bár én kisérletezgetni szeretek

Tönkölybúza kenyér ahogyan én készítem:
- 1 kis poharas natúr joghurt, kb 150 ml ( a poharát ne dobjuk el)
- 160 ml víz
- kevés olívaolaj, vagy vaj
- 540 g teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt 
- 25 g élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál méz

fantasztikusan finom és akár 1 hétig is eláll, bár ebből nálunk a sarka is elfogy :)





A mai kenyerem ilyen lett :o)


Muffin:
-2 kis pohár  teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt
-1 kis pohár natúr joghurt, kb 150 ml
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- kevés olívaolaj
- csipet só
- édesítés ízlés szerint
a felsoroltakon felül bármit tehetünk még bele, pl. almát kockára vágva, reszelt sárgarépát
ezt a receptet még tovább módosítottam úgy, hogy a tojást elhagytam és más "kötőanyaggal" helyettesítettem





Ez pedig a mai muffin. Alma darabkákkal és kakaópor helyett karob porral
A karob a kakaóval ellentétben nem vállt ki allergiát. Ízen nem igazán hasonlít a kakaóéhoz, picit erőteljesebben kell édesíteni, de kb fele mennyiség kell csak belőle, mint a kakaóból. Egyébként ezt a muffint csak így tudom elképzelni, mert a karob ad egy plusz ízt. Miután alma is van benne, így kis fahéjra is szükség van, mert gátolja az erjedést 

1 megjegyzés:

  1. Ezt a muffint én kaptam a születésnapomra. Ahogy a képen is látszik, egy kis torkos szöszke tündér kisasszony megdézsmálta, de ez számomra semmit nem von le az értékéből. Óriási dolog az, hogy évek óta olyan meglepetéseket kapunk Anyától, amit Ő készít el a két kezével. Többször kaptam olyan karácsonyi ajándékot, aminek elkészítésébe a gyerekeket is bevonta, úgy, hogy a srácok nem szólták el magukat

    VálaszTörlés