Free background from VintageMadeForYou
-->

Címkék

2013. (121) 2014. (92) 2015 (46) 2016 (41) 2017 (34) Ajándék (18) Akció (3) Általános (11) Annie Sloan (1) Arany (2) baba (3) Barack (9) Barna (5) Bézs (12) Bogyók (174) Bordó (3) Bőr (23) Bross (5) Bútor tuning (9) Citrom (1) Család (8) Csipke (16) Decoupage (2) Ékszereim (10) Ékszeróra (3) Ékszertartó (2) Elkeltek (259) Ezüst (4) Fehér (11) Fekete (10) Férfi (6) festegetős (4) Fülbevalók (208) Gobelin (3) Gomb (182) Gyereknevelés (8) Gyógyítók (38) Gyöngyhorgolás (28) Gyűrű (19) Hajfésű (2) Hematit (1) Heringfűzés (7) horgolás (6) Ír csipke (2) Játék (4) karácsony (55) Karkötő (66) Kártyatartó (1) Kék (18) keresztszemes (23) Könyvjelző (12) Krém (4) Kulcstartó (18) Lakásdísz (2) Lélek (4) Licit (1) Lila (17) Málna (1) Menta (5) Menyasszonyi (7) Mobilékszer (6) Mustár (2) Narancs (2) Neszeszer (3) Nyaklánc (202) Ővtáska (1) Pentart (1) Pénztárca (6) Peyote (59) Pink (5) Piros (7) Pohárjelölők (1) RAW (11) receptek (5) Rózsaszín (26) Sárga (1) Shabby Chic (1) stencil (1) Sujtás (238) Sütemény (5) sütés-főzés (11) Süthető gyurma (6) Szemüvegtartó (1) Szett (79) Szőttes (1) Szürke (6) Tanfolyam (3) Tárca (8) Tartó (1) Táskák (16) Textil (17) Toll (7) Türkiz (12) Varrás (55) Vintage (1) Webáruház (26) Zöld (16)

2011. december 1., csütörtök

Reformos Mézes püspökkenyér

Azt már korábban egy bejegyzésemben írtam, hogy reformosan készítem az ételeinket. A legtöbb süteménynél igyekszem a tojást is kerülni és szinte minden esetben teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet használok

Az eredeti recept:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg beáztatott mazsola
10 dkg apróra vágott dió
1,5 dl méz
kevés fahéj, szegfűszeg
1 ek. szódabikarbóna, fél citrom levével elkeverve
vaj, a forma kikenéséhez
víz az összekeveréshez

nálam:
30 dkg  teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
bő marék apróra vágott vegyes aszalt gyümölcs, most kivételesen a karácsony íze miatt kandírozott gyömbér (ezzel óvatosan, mert a sok csípősé teszi)
egy marék darált dió, vagy összetört mandula
méz ízlés szerint (szerintem az eredeti mennyiség sok)
mézeskalács fűszerkeverék
2,5 dl víz
pici alkohol
1 ek. szódabikarbóna (gyógyszertári!), fél, de inkább egész citrom levével elkeverve




A trükkök:
már előre kikenem az őzgerinc formát és bekapcsolom a sütőt kb 160 fokra (mézes süteményeket csak kis lángon szabad sütni, mert hamar megég)
persze nem árt, ha mindent előre, a kezünk ügyébe odakészítünk, így nem kell kapkodni és nem marad ki semmi
aszalt gyümölcsből célszerűbb lenne bio minőséget használni, mert azok nem kénesek, de ezt nyilván nem mindenki teheti meg, de pl az aszalt sárgabarack a DM-ben kapható Alnatura a lehető legjobb, mert nincs agyonszárítva
Szóval, összekeverünk minden hozzávalót a szódabikarbóna és citromlé kivételével. Amikor a sütő már felmelegedett akkor csöpögtetjük csak rá a citromlevet a szódabikarbónára, de ezt a keverőtál fölött tegyük, mert gyorsan kifut. Így még egyszer összekeverjük a tésztát és mehet a formába és a sütőbe kb 35 percre.
Mielőtt kivennénk készítsünk oda egy tiszta konyharuhát, amit hideg vízzel "kiöblítünk" és abban a pillanatban, ahogy a püspökkenyeret kivettük a sütőből, azonnal rá is terítünk. Az alatta keletkező gőz hatására kb 5 perc múlva egyben kiborítható.

Amikor már kihűlt, akkor 50 g étcsokit beletörünk egy tálba és 30 ml vízzel elkeverve beteszünk a mikróba kb 50 másodpercre. Villámgyorsan összekeverjük és már mehet is a püspökkenyér tetejére. Aki fényesebbre szeretné a mázat, tehet bele egy csepp olajat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése