Free background from VintageMadeForYou
-->

2011. október 29., szombat

Halottak "napja"

Azt hiszem az elmúlt egy évben túlhajtottam magam. Még sosem voltam ennyire türelmetlen és ideges a férjemmel és a gyerekkel szemben. Tegnap este bocsánatot kértem tőlük külön-külön. Igen, a gyerekeknek is kijár az a tisztelet, ha az ember hibázik, akkor ezt beismeri és bocsánatot kér tőlük. Rengeteget éjszakázom, ilyenkor körülöttem csönd van és vagy a számítógépnél ülök, vagy éppen készítem a kis ékszereimet (amiket hamarosan ide is elhozok végre), ez utóbbi teljesen megnyugtat. Közben van lehetőségem gondolkodni, hogy mi történt velünk, miért veszítettük el mindenünket februárban és hogyan tudnánk kilábalni belőle. Sajnos teljesen elhanyagoltam a férjem, a gyermekeim, a főzést, mert az a fránya pénz. Mindezek ellenére pedig nem panaszkodhatok, mert van fedél a fejünk fölött és itt van a család, akik ugye minden pénznél többet érnek. Pár hete találkoztam egy ismerős férfival, aki velem egyidős, neki van szép nagy családi háza, drága autója, 5 diplomája és egy nagyon jó munkahelye. Közben viszont rádöbbentem arra, nekem ezeknél sokkal több van a "birtokomban", a SZERETŐ CSALÁD, amit nem lehet pénzért megvenni.
Talán pont a közelgő halottak napja váltott ki ma belőlem még nagyobb indulatokat. Egyáltalán nem tetszik, hogy ez egy "kötelező" ünnep és pusztán az üzlet vezérli ezt is. Számomra két nagyon fontos ember fekszik a temetőben, de magamtól soha nem jutott eszembe, hogy ilyenkor, amikor "kötelező" kimenjek hozzájuk. Nem telik el nap, hogy ne gondoljak RÁJUK. Igazából Nagymamám halála volt az az esemény, ami megerősítette bennem, hogy a nagylányunknak igen is meg kell születnie. Még a temetésére sem tudtam elmenni, mert én álltam hozzá a legközelebb és nem bírtam volna ott állni a sok hazug, álszent között. Jó kifogás volt a terhesség. Végül, amikor már mindenki elment, akkor mentünk csak ketten (hárman) oda a sírhoz. A mai napig borzasztóan fáj a hiánya. Amikor a nagylányunk megszületett, akkor pár hét múlva kivittük a temetőbe, hogy a Nagymamám "láthassa". Tudom, ez egy fura elképzelés, mert ők mindent látnak, de mégis fontosnak tartottam. Amikor a kisfiúnk megszületett, akkor a kórházból egyenesen a Nagypapámhoz mentünk, mert azt akartam, hogy láthassa a legkisebb dédit. Ő volt az igazi karácsonyi ajándék mindenkinek. Abban az évben a kisfiúnk került a fa alá. A Nagypapám 4 hónap múlva meghalt. A temetésére el kellett mennem, de megint csak a sok álszentet láttam. Amikor utána átmentünk Anyuékhoz, abba a házba ahol felnőttem  a nagyszüleim mellett, csak ürességet éreztem. Pár nap elteltével jött egy furcsa érzés, mintha az egész gyerekkoromat elvették volna. Ezután már nem szívesen mentem oda, idegen volt minden. Mielőtt a kislányunkkal várandós lettem volna, meghalt a férjem mostoha nagymamája, az egyetlen ember, aki az ő családjából elfogadott. Szóval, mindhárom gyermekünk élete sajnos egy-egy halálhoz "kapcsolódik". Mindig azt vallottam, hogy az ember belül gyászol, kifele már akár képmutatás is lehet. Hány ember áll ott ilyenkor a sír mellett, akik jó, ha évente egyszer villámlátogatást tettek. Ők biztosan ott lesznek halottak napján a temetőbe, de amíg élt hol voltak!?
A másik, tudom ilyenkor az ember ne akarjon a temetőn kívül sehova menni, de egyszerűen nem lehet közlekedni és felborul minden. A virágosok sz....-rá keresik magukat, tudom, mert évekig én is voltam az. Semmi másról nem szól ez a nap, csak a képmutatásról és az üzletről. Sajnos így a gyermekeinknek sem fogjuk tudni megtanítani, hogy valakivel nem a halála után kell törődni, hanem amíg hús-vér ember, amíg oda lehet bújni hozzá, amíg megsimogatja a fejünket, amíg meghallgat. Szegény nagymamám hányszor hallgatta végig a "panaszáradatomat", de csak hallgatott, nem okoskodott, nem oktatott ki, nem adott tanácsokat, csak hallgatott és már ezzel is segített. 
A mostani helyzetünkben az a legpozitívabb, hogy ismét, sok-sok év után, kényszerből ugyan, de a szüleimmel lakunk. Nekem ez volt a természetes, így nőttem fel. Külön lakás, de mégis együtt. Volt már, aki sajnálkozott, vagy feldobott jobbnál jobb ötleteket, hogy hogyan tudnánk innen elköltözni, de senki nem hiszi azt el, nem akarunk. Jó érzés, hogy a gyerekek együtt lehetnek velük, ha arról van szó, akkor segítenek nekik, ami oda-vissza természetes. Tehát az embernek nem a másik halála után kell arra gondolni, hogy jaj, többet kellett volna törődnöm vele, hanem megragadni az alkalmat és míg él, a lehető legtöbbet vele lenni.
Elnézést kérek azoktól, akiket esetleg ez a bejegyzés megbánt, de ezek az én érzéseim, gondolataim 

2011. október 26., szerda

Keresztszemes adventi naptár

A két hajó között keletkezett ez a naptár. A Praktika újságban jelent meg és így vére lett egy szép naptárunk, ami a lényege, magam készítettem




Az idén majd újra fotózom, mert eredetileg csak "belső használatra", mobillal készült :)

Vidéki ház - gobelin kép

Ez az első és eddig egyetlen kivarrt gobelin képem. kerete végleges, üvegezett és a kép megvásárolható




Keresztszemes hajók

Ez a két hajó volt az első keresztszemes alkotásom. Ezek miatt vettem meg az újságot. Előtte sosem hímeztem, mert gyerekkoromban a nagynéném feladta, hogy megtanítson, mondván reménytelen vagyok :) Mindkettő hajó teljesen kivarrt, a fehér részek is. A keretek csak ideiglenesek.
Ők megvásárolhatók





Recept kedvcsináló

Mint már írtam, a legtöbb ételt minimális változtatással el lehet készíteni egészségesen is, bár én kisérletezgetni szeretek

Tönkölybúza kenyér ahogyan én készítem:
- 1 kis poharas natúr joghurt, kb 150 ml ( a poharát ne dobjuk el)
- 160 ml víz
- kevés olívaolaj, vagy vaj
- 540 g teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt 
- 25 g élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál méz

fantasztikusan finom és akár 1 hétig is eláll, bár ebből nálunk a sarka is elfogy :)





A mai kenyerem ilyen lett :o)


Muffin:
-2 kis pohár  teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt
-1 kis pohár natúr joghurt, kb 150 ml
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- kevés olívaolaj
- csipet só
- édesítés ízlés szerint
a felsoroltakon felül bármit tehetünk még bele, pl. almát kockára vágva, reszelt sárgarépát
ezt a receptet még tovább módosítottam úgy, hogy a tojást elhagytam és más "kötőanyaggal" helyettesítettem





Ez pedig a mai muffin. Alma darabkákkal és kakaópor helyett karob porral
A karob a kakaóval ellentétben nem vállt ki allergiát. Ízen nem igazán hasonlít a kakaóéhoz, picit erőteljesebben kell édesíteni, de kb fele mennyiség kell csak belőle, mint a kakaóból. Egyébként ezt a muffint csak így tudom elképzelni, mert a karob ad egy plusz ízt. Miután alma is van benne, így kis fahéjra is szükség van, mert gátolja az erjedést 

A gabonákról

Ebben a bejegyzésben sajnos kénytelen vagyok innen - onnan összeszedet írásokat is betenni. Kérlek nézd el nekem.


A nagy kedvencem a tönkölybúza
A kenyeret, a süteményeket is ebből készítem, sőt a habarás sokkal krémesebb, selymesebb vele


Szerencsére ma Magyarországon újra megjelent és kapható a csodálatos ősi búzafajta, a tönköly, amely az 1950-es években végrehajtott nemesítések áldozatául esett, mivel nem hozta az elvárt termésátlagot. Dr. Kajdi Ferenc és Dr. Kálmán Gergely hosszú és fáradságos munkával a kilencvenes évek közepére újraalkották ezt a nagyszerű búzafajtát, azóta világszabadalom védi.
A búza története több mint 8000(!) évre vezethető vissza. Sokáig ez volt az egyetlen búza, amely élettani hatásait ismerve egyáltalán nem mondható véletlennek. Elég, ha csak fehérjetartalmára gondolunk: a közönséges búzához képest hatszoros, az ember számára sokkal jobban hasznosítható fehérjét tartalmaz; aminosav-összetétele kiváló. Beltartalmi értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyagtartalma és sokrétű vitamin-összetétele is.
Cukorbetegeknek is javasolt
A tönköly karbantartja testünket, segít megőrizni alakunkat, sőt fogyókúránknak is aktív részese lehet. Rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt egyáltalán nem hizlal, ráadásul a belőle készült ételek dúsak, így kis mennyiség elfogyasztása is jóllakottságérzést kelt. Eközben persze elegendő vitaminhoz és ásványhoz is jutunk. Gyermektápszer is készül belőle, mert a fentebb említett kedvező tulajdonságai miatt a csecsemők már az anyatej mellett is kaphatják! A cukorbetegek is sokkal inkább fogyaszthatják a tönkölybúza lisztjét, mint a jóval elterjedtebb BL-55-ös finomlisztet.
A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mesterséges adalékanyagokkal elrontanánk
� K � H P� i alakunkat, sőt fogyókúránknak is aktív részese lehet. Rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt egyáltalán nem hizlal, ráadásul a belőle készült ételek dúsak, így kis mennyiség elfogyasztása is jóllakottságérzést kelt. Eközben persze elegendő vitaminhoz és ásványhoz is jutunk. Gyermektápszer is készül belőle, mert a fentebb említett kedvező tulajdonságai miatt a csecsemők már az anyatej mellett is kaphatják! A cukorbetegek is sokkal inkább fogyaszthatják a tönkölybúza lisztjét, mint a jóval elterjedtebb BL-55-ös finomlisztet.
A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mesterséges adalékanyagokkal elrontanánk







Tönkölybúza kenyér ahogyan én készítem:
- 1 kis poharas natúr joghurt, kb 150 ml ( a poharát ne dobjuk el)
- 160 ml víz
- kevés olívaolaj, vagy vaj
- 540 g teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt 
- 25 g élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál méz

fantasztikusan finom és akár 1 hétig is eláll, bár ebből nálunk a sarka is elfogy :)


Rozs
Nagy valószínűséggel a rozs legfiatalabb gabonafélénk. Eredete mintegy 2500 évre vezethető vissza, amikor is Kis-Ázsiában egy vad rozsfajtából - a hegyi rozsból - való nemesítés után kezdték meg termesztését.
A rozs a német fekete kenyér gabonája, gyakran főznek belőle sört, illetve égetnek belőle szeszt. A kenyérkészítésnél leginkább a kovász készítéséhez használják. Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél.
B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket, enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedők panaszait és csökkenti a vér koleszterinszintjét, az élelmirost hiány okozta betegségek kialakulását, továbbá a rostdús étrendnek köszönhetően az elhízással kapcsolatba hozható szívinfarktus, érelmeszesedés és epekőbetegség kockázatát éppúgy mint a cukorbajét.





Zab

- Gazdag B vitaminban és E vitaminban- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne- Nagy a fehérje és zsírtartalma- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert- Ajánlott bőr és emésztési panaszoknál- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni

A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk.

Barnarizs
A barnarizs képviseli a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Az emberiség jelentős része, keleten évezredek óta ezen a gabonafélén él. De csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot. Fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik.

A barnarizs élettani hatásai:
- jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén
- kimerültség, fokozott stressz esetén
- magas vérnyomás csökkentésére
- hasmenés ellen, magas láz esetén
- jótékony hatást gyakorol az egész bálcsatornára, nyugtatja és tisztítja
- bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani.
- nem hízlal, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre
- segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
- méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből
- az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol

Értékes B vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot. 

Hajdina
A népi gyógyászatban régóta használják érrendszeri-keringési zavaroknál. Rutinsav tartalma miatt növeli az érfalak rugalmasságát. Hatásos magas vérnyomás, sugárkárosodás esetén is. Kínában főzetét baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak, marások-csípések kezelésére is alkalmazzák.

A hajdinában található a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedő a fehérje tartalma is.
Tartalmaz B17 vitamint is, amelynek fontos szerepe van a rák megelőzésében.

Fontos, hogy főzés előtt mossuk át jól. Ez a pici világosbarna háromszög alakú mag főzéskor megdagad, ezért 1,5-2 - szeres vízmennyiséget igényel. Könnyen és gyorsan megpuhul.
A hajdina ízletes magját nyersen is könnyen össze lehet rágni.
Hajdinából sokféle, változatos ételt tudunk készíteni:
- köretet
- kását
- rakott ételeket
- tölteléket stb.

Főzési alaprecept:
Fontos! Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni.
Bármilyen gabona megvásárlásakor fő szempont legyen, hogy az vegyszermentes, azaz ellenőrzött bio termelésből származzon. 

Köles
Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk.
A legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10000 éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkori Magyarországnak is legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában. A világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják.
Élettani hatásai:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz,  ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill.   B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander.

Kukorica






A szénhidrátok közül a keményítőt tartalmazók (kenyér és péksütemény, rizs, tésztafélék, burgonya, kukoricapehely) rövid ideig maradnak a gyomorban, ugyanakkor jó a savkötő képességük és nem serkentik a savelválasztást. Ezért fekélybetegek, idősek számára egyaránt javasolt az az élelmiszer, amely akár dara, akár pehely formájában tartalmazza a kukoricát.
Magas rosttartalma miatt az ebből készült termék kedvező élettani hatású, a felszívodási problémákkal küzdők alapélelmiszere, és miután hamar a telítettség érzését adja, de kisebb az emészthetőségi foka, kiválóan alkalmas fogyókúrázók számára is. 

Korpa
Korpa a szívbarát

A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében a táplálkozás kulcsszerepet tölt be. A megelőzés szempontjából az állatizsír-fogyasztás csökkentése mellett a nátriumbevitel mérséklése és a rostbevitel fokozása a legfontosabb.
A korpás termékek táplálkozás-élettani szempontból előnyös tulajdonságait a búzakorpa lisztre számított 20%-nyi adagolásával, a tésztában lévő só mennyiségének csökkentésével biztosítjuk.
Csökkentett szénhidráttartalmának köszönhetően cukorbetegek számára is javasoljuk napi fogyasztását. 

Csicseriborsó
A csicseriborsó jelentős élelmirosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére. Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet. Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcsőzáródási rendellenességek mérsékléséhez.
100 g csicseriborsó energiatartalma: 1292/314 kJ/kcal; fontosabb tápanyagai: 19,8 g fehérje, 3,4 g zsír, 48,6 g szénhidrát, 9,5 g rost.
ellet� \ a i H P� artalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander.










Alapok

nincs:
fehérliszt,
hagyományos olaj,
cukor,
adalékanyaggal ellátott élelmiszer,
félkész - kész termék,
zsíros ételek,
margarinok,
bolti fűszerek,
hagyományos só

ami van:
teljeskiörlésű liszt,
nádcukor és méz,
csak "nyers" alapanyag,
könnyű ételek,
alacsony zsírtartalmú vaj, csak muszájból,
friss fűszerek
Himalaya só,
csak friss hazai idény zöldség - gyümölcs

Most joggal mondhatod, ez mind körülményes és főleg egy vagyon. Igen, igazad van! Kiszámoltad már, hogy mennyit költesz gyógyszerekre, vitaminokra, táplálékkiegészítőkre és amíg esetleg Te, vagy a gyermeked betegek vagytok a munkából való kiesés mennyi időt és pénzt jelent? Vajon fordítasz elegendő időt a gyerekekre? Mennyi mindent vetett meg a gyerek egy bevásárlásnál, amit a reklámban látott? Mennyit költesz havonta valójában igazi ételre?
Igazából mindez nem kerül többe és több idődben sem. Rögtön van egy igazi családi program, a piacra menjünk, lehetőleg őstermelőhöz és ne a hipermarketbe. A gyerekek imádják a színeket és az illatokat, a piacon ezt fogják látni. Nem mindenkinek telik nyilván arra, hogy a bioélelmiszert vásárolja meg, de legalább arra törekedjünk, hogy a kereteink között is a minőséget vegyük meg. Nem is kell annyira messzire menni, mint hinnéd. A következő közös program már meg is van. Vond be a gyereket a konyhába. Persze lassú és nagyobb rumlit csinál, de szívesebben megeszi, amiben ő maga is részt vett. Amikor rántotthúst sütöttem kikészítettem mindent és kaptak egy - egy tányért. A kisfiam a lisztet, a nagylányom a tojást, Apa pedig a morzsát. Nekem csak annyi volt a dolgom, hogy (lényeges, mert rengeteg időt, de plussz kalóriát nem nyersz) egy nagyobb tepsibe olajat öntöttem, nem túl sokat és betettem a sütőbe, így melegítem 180 fokon. Kész a bepanírozott hús, vagy zöldség és mehet is a tepsibe, 8 perc után megfordítani és újabb 8 perc után már kész is. Alig használtál olajat, nincs olajszag és hamar elkészült. A morzsát pedig mindig változatosan el lehet készíteni. Jön a mosogatás. Mindenkinek legyen meg a részfeladata, hogy ki melyik "kört" csinálja. Hidd el, a gyerekek sokkal szívesebben teszik meg mindezt és eszik meg az így elkészült ételt. Közben még együtt is voltatok! A zöldségpucolást is rájuk lehet bízni.
A bolti "kenyérkrémeknek" nagyjából egyforma az ízük és ki tudja valójában mit is tartalmaznak. Rengeteg alapanyag áll rendelkezésre. Én például a nutellát is magam készítem és jobban is szeretik, ja és rögtön ezzel már meg is oldottam a fehérjepótlást arra a napra!
Nádcukor igen drága, ha a hipermarketben vesszük, de szintén van megoldás. A mézet igyekezzünk őstermelőtől venni.
Ne zsírba és "vastag" olajban készítsük el az ételt. Sőt, a hagymát érdemesebb inkább vízben párolni, a lecsó így sokkal finomabb és hány ételnek az alapja.
Ne főzzünk mindent pépesre, maradjon ropogós.
Érezted már egy friss fűszernövénynek az illatát?
A só vízmegkötő hatású, ezért nem mindegy mit használsz.

Szinte minden  alapanyagot be lehet szerezni és sokkal olcsóbban, mint a hipermarketben, sőt van egy olyan hely, ahol "Mindig fontos vagy", itt nemcsak az alapanyagok egy részét, de a tisztálkodó és tisztítószereket is beszerezheted, amik adalékanyag mentesek és megfizethetők.

A téli vitaminhiány helyet pedig ott van a csíra. Bevallom, nálunk a búzacsíra megy a legjobban, mert enyhén édes. Ezekről bővebben itt olvashatsz
http://www.shp.hu/hpc/web.php?azonosito=naturagyogynoveny&oldalkod=csirak_csiraztatas_h6CG



Várandóság és hozzátáplálás

A három gyermekünk érkezését másképpen éltem meg. Az elsőt ténylegesen terhességnek éltem át, a másodikat végig csináltam "rutinból", de a harmadik tényleg várandóság volt.
A nagylányunknál nem figyeltem semmire oda, ugyanúgy rendszertelenül ettem és borzasztó sokat, 17 kg - t híztam, így szülésre 70 kg lettem. Utána mindenféle gond miatt pillanatok alatt lefogytam 40 kg alá. A furcsa az, hogy fizikailag jobban  éreztem magam és végre egyáltalán nem dagadtak fel a lábaim. Sikerült 46 kg - ra "visszahízni" és így estem teherbe a kisfiúnkkal. Itt már nem ettem annyira rendszertelenül, szerencsére ekkor sem voltam kívánós és nem ettem két ember helyett sem, de így is 14 kg - t híztam. Már fél év eltelt a szülés után, de még mindig nem jött rám fel semmi a régi ruháimból, 6 kg volt a "felesleg". Ezután indult az életmódváltás.
A kislányunk előtt ugye már reformkonyhán voltunk és 47 kg voltam. Aztán hirtelen feljött 2 kg, amitől sehogy nem tudtam megszabadulni, pedig ugyanúgy ettem és tornáztam. Aztán jött a megérzés és a pozitív teszt. Vére olyat éreztem, amit a másik kettőnél még nem. Leírhatatlan érzés! Ekkor jött az újabb dilemma, étkezés és torna terén hogyan tovább? Szerencsére az orvosom és a nála lévő védőnő tudták milyen életmódot folytatunk és azt mondták csak így tovább. Persze a biztonság kedvéért sűrűbben kellett ellenőrzésre és vérvételre járni. Rögtön az elején vettem egy kismamatornás dvd - t, de meg sem éreztem, hogy bármit is csinálnék, így az orvosom azt javasolta, hogy nyugodtan csináljam a korábbi tornát, persze ne ugráljak, mert a szervezetem és a kicsi jelezni fogják, ha már nem szabad. Így is lett. Szinte szülésig mindennap ugyanúgy tornáztam, mint előtte, de a vége felé a súlyzót már elhagytam.
Még a várandóság elején elmentünk a gyerekekkel három napra "pihenni" és az ottani kaja (ezt nem nevezem ételnek) megtette hatását. Rögtön 2 kg - t híztam. Amikor hazajöttünk visszaállt minden a régi kerékvágásba és a súlyom is visszament. Viszont egy korábbi betegség miatt a lában mindennek ellenére már újra elkezdett vizesedni. Korábban erre minden nap megittam a csalánteámat, ami segített, hisz az is természetes vízhajtó. Most viszont a pocakomban ott volt a pici és nem tudtam mit tehetek és erre sajnos nem tudtak mit mondani. Elkezdtem ismét a netet bújni és ekkor hatalmas csalódás ért. Semmiféle, illetve nagyon minimális információ volt, hogy egészségesen, netán vegásan hogyan lehet egy várandóságot végigcsinálni, illetve utána majd mi lesz a hozzátáplálással. Mentem az ösztöneim után. Maradt minden a régiben, sajnos viszont kényszerből ettem húst, de csak minimálisat és csak szoptatás végéig terveztem ennek tartását. Szóval nem tértem el a megszokottól, nem ettem többet és szülni + 5,5 kg - val mentem. Végig jól éreztem magam, nem fájt semmim, nem vizesedtem. A hozzátáplálásnál már voltak gondok. Nem akartam külön főzni, de bolti bébiételt sem akartam. A fűszerezés, ami ugye nagy gond. Szerencsére csak zöldfűszert és amikor csak lehet abból is a frisset használom, rántani nem rántok semmit, csak habarok, amit muszáj. Amit esetleg jobban kellett mégis fűszerezni, abból előtte kivettem a kicsinek és utána készítettem el véglegesen. Mindig csak idény zöldséget - gyümölcsöt használok és nem a boltban, ki tudja mióta ott álló alapanyagokat, lehetőleg vegyszermenteset és ami még fontos, hazait. Persze vettünk bébiételt és ismételt nyomásra húsosat is, de az alapból kiköpte. Ugye vannak tiltott dolgok közel 1 éves korig. Viszont amikor az embernek három gyermeke is van, hiába próbálja a nagyoknak elmagyarázni, hogy ezt - azt a kicsinek nem lehet adni, ha elfordulsz csak egy pillanatra is, akkor nincs garantálva semmi. A kisfiúnk miután "tejfölös" volt nagyon, szerencsére a szomszéd településen vagy egy tehenészet, ahonnan naponta lehet hozni a friss tejet, túrót, tejfölt, így mindig volt itthon. Ezek nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, tartósítót, viszont sokkal zsírosabb, mint a bolti. Na, egy ilyen tejfölös kanalat nyomott a szájába és miután ízlett neki, így adott még. Nem minden jelentkezik azonnal és miután másnap sem volt a kicsinek semmi jele, hogy gondot okozott volna, így kihúztuk a tiltólistáról. Így kapott gombapörköltet és mézet is. Viszont szerencsémre találtam egy igen jó minőségű és megfizethető bébiételt, ami vész esetén jól jött. Érdekel, ebből a spenótot sosem ette meg, de amikor magunknak spenótos "tortát" készítettem, azt imádta.
Szóval, mégsem kell annyira túlbonyolítani mindent, mint azt gondolják és mondják. A lényeg a saját ösztöneinkre kell hallgatni, az sosem csap be.
Hamarosan a receptek is felkerülnek, sőt az alapélelmiszerek és a lelőhelyeik is

A vízválasztó

Amit most leírok, biztosan több ember megvétózza majd és csóválja a fejét, de kérlek mindig gondolj arra, hogy a nálam olvasottak a mi életünkről és tapasztalatainkról szónak.
Korábbi életemben is voltak olyan időszakok, amikor egyszerűen nem kívántam a húst és volt, hogy hónapokig nem ettem. három és fél éve ismét éreztem, valami nem jó. Evés után sokszor éreztem magam furcsán. A húsra ránéztem és inkább félretoltam a tányéromból. Már pár hete nem ettem meg megint a húst, amikor eszembe jutott, hogy van egy vegetáriánus étel házhozszállítós cég, akinek nagyon jó a honlapja. Megkerestem az emailcímet és írtam nekik késő este. A jó az volt az egészben, hogy aki ezt kitalálta, aki a tulajdonosa volt, ő maga főzött. Kérte, hogy inkább msn-en kommunikáljunk tovább. Pár órán keresztül leveleztünk és nagyon jó segítséget nyújtott. Egyszer sem akart meggyőzni arról, hogy ne egyek húst, ez szimpatikus volt. Ő is azt mondta, az ember megérzi, ha odafigyel, hogy a szervezetében mi halmozódott fel, vagy miből van hiány és higgyem el, nem lesz gond, ha a belsőmre hallgatok. Így is tettem és kb két hónap múlva bekövetkezett a várva várt harmadik pozitív terhességi tesztem. Sokkal lendületesebb voltam, elmúltak a rosszullétek, estére már nem voltam fáradékony.
Amikor lassan a többiek sem akartak húst enni, mondván ők is kipróbálják, akkor kaptam csak igazából a fejemre. Szegény gyerekektől már az alapvető, a működésükhöz szükséges dolgokat is megvonom. Viszont amikor olyan helyre mentek nélkülünk, akkor sem ették meg a húst, mert "furcsa" íz volt utána. Itt megint jött egy dilemma, hogyan pótoljam a fehérjét? Ugye mindenki azt gondolja, a vegetáriánusok csak zöldséget és szóját esznek. Vajon valakinek már eszébe jutott megnézni egy felvágott, egy joghurt, vagy müzli összetételét? Tele van szójaszármazékokkal! Szóval, mi kevesebbet juttattunk be így a szervezetünkbe a génmanipulált szójából, mint a húst evők.
Aztán jött a nyári szünet és kisfiunk ekcémája végre megint visszahúzódott. A keze nem volt kirepedezve, ujjai nem véreztek folyton, a füle kitisztult. A nagylányunk combján volt csúnya, mindig véres ekcémás. Elkezdődött az iskola - óvoda. A nagylányunk már otthon ebédelt és nem jött vissza az ekcémája. A kisfiúnk viszont az óvodában reggelizett, ebédelt. Már az első héten ismét minden tünet kijött rajta. Év elején 5 hétig a kisfiúnk nem járt óvodába és ismét kitisztult. Kora tavasszal, amikor már a kicsi is olyan "állapotban" volt, végre lemehettem az óvodába vele. Az óvónénik jelezték, hogy tán sűrűbben kéne a gyerek fülét pucolni, mert mindig vastagon fülzsíros. Ezt korábban is pont ezért kétnaponta megtettem. Végül nem bírtuk tovább és elvittük bőrgyógyászhoz, aki nem tudta hogyan élünk és ettől függetlenül mondta, a gyereknek állati eredetű fehérje "tilalmat" kell bevezetni, majd meglátjuk 1 hónap múlva mi lesz. Kaptunk papírt, az óvodában semmit nem ehet. Amikor olyan program volt neki mindig külön készítettem süteményt, rágcsálni valót. Aztán a többi gyerek is "rákapott", mert az finomabb volt számukra. Miután letelt az 1 hónap és újra semmilyen tünet nem látszott rajta, így év végéig kaptunk papírt, csak otthon étkezhet. Persze azért közben fokozatosan visszahoztam a tejfölt,  a túrót és a sajtot, de nem a boltit.
Igazából az ember nem is gondolná, hogy mennyivel színesebben és változatosabban lehet így sütni - főzni. Szerencsére, ha valaki odatesz a gyerekek elé egy tányérban főzeléket, egy másikban pedig mondjuk rántott húst, akkor a főzeléket eszik meg mindhárman és abból bármilyen lehet.

Kifőzdétől a reformkonyháig

Az alapok
Igazából nem is tudom hol kezdjem, hát indulok a kályhától.
Gyerekkoromban naponta azt láttam, hogy Nagymamám az alapvető dolgokat is maga készíti, kenyeret sütött, tésztát gyúrt és nagyon - nagyon jól főzött. Anyukám próbált mindig rávenni, hogy álljak mellette a konyhába és tanuljak meg főzni, de sosem érdekelt, csak a végeredmény. Felnőtt koromra volt három alap étel, amit nagyon szerettem és meg tudtam csinálni.
Amikor a férjemet megismertem az volt az első, na főzni sosem fogok, mert nem szeretek. Mindig kifőzdékben ebédeltünk, hétvégén pedig a szülőktől hoztunk valamit. Amikor a nagylányunk már akkora volt, hogy el kellett kezdeni a "bébipapit", akkor rávettem magam, hogy főzök neki krumplit. Na, nekem ez is gondot okozott. Az első nap olyan szépen megevett mindent, de másnap már három kanál után kiköpte. Ezután természetes volt, hogy jön a bolti üveges bébiétel.
Amikor már dolgoztam, mindig rendszertelenül ettem, így nem is igazán foglalkoztam semmivel. Az volt a lényeg, hogy minél hamarabb ehessek valamit. Büntetésnek éreztem a konyhába való tartózkodást. Amikor a kisfiúnk megszületett már nem jártam a férjemmel dolgozni, így választottunk a közelből egy házias ételeket kínáló kifőzdét, aki még házhoz is hozta. Közel három éves volt a kisfiúnk, amikor megint kitaláltam, fogyókúrázni fogok. A férjem nem engedte, mondván attól mindig zizi vagyok. Nem a koplalást, az önsanyargatást választottam kivételesen, hanem egy elég ismert életmódrendszert. Elkezdtem tőlük rendelni az ebédet. Persze volt hozzá süti is, mert ugye édesség nélkül nincs élet. Megvettem a könyveiket, de csak kiolvastam és a receptekkel nem foglalkoztam. Az étkezésnek és a napi tornának köszönhetően elkezdtem fogyni és nem ment az idegeimre, mert nem kellett koplalni. Eltelt már több hónap és a gyerekek elkezdtek érdeklődni a süti iránt, mert jól néz ki. Aztán jöttek, hogy megkóstolják a főételt is. Szép lassan elkezdtem sütni az "egészséges", de hizlaló sütiket. Eltel fél év és kezdtem magamat sokszor rosszul érezni, rengeteget szédültem. Lassan rájöttem, hogy valószínűleg az édesítő levitte a cukromat és ettől van minden. Közben az életünkben ismét jött a mélypont, így rákényszerültem a főzésre is. Persze igyekeztem mindent betartani, hogy ne hízzak vissza. Jött a sikerélmény és egyre jobban szerettem főzni. Aztán pont a "cukorhiány" miatt elkezdtem a neten recepteket keresni. Bármi olyat beírtam egy idő után mindig vegetáriánus blogoknál lyukadtam ki. Aztán elkezdtem lassan végiggondolni az egészet. Ekkor jött a döbbenet.  Soha nem nem néztem a dolgok, az ételek mögé, csak betartottam mindent, amit írtak. A blogok nézegetésénél a gyerekeknek az tünt fel, hogy milyen szép színes minden ételfotó. Aztán néhány ételt kipróbáltam és a gyerekeknek nagyon ízlett. Hát itt kezdődött igazából az egész.
Már egyáltalán nem tudtam más főztjét megenni, szerencsére a férjemnek is jobban ízlett, amit én csináltam, többet is kezdett enni. Szép lassan észrevettük, hogy nem eszem többet, bár ugyanúgy tornáztam naponta, de nem híztam vissza, sőt! Na ekkor igazán belevetettem magam az egészbe. Ahogy egyre "mélyebbre" ástam magam a témában rájöttem, hogy mennyire nem volt jó, amit csináltam. Ekkor már az alapélelmiszerek lelőhelyeit is felderítettem és az olvasott recepteket szép lassan elkezdtem átírni.  Akik jöttek hozzánk és megkínáltuk őket, vagy a nagyszülők úgy jöttek, hogy nálunk ebédeltek, nem vettek észre semmit, hogy nem a hagyományosat, hanem a reformosítottat eszik. Igen, minden ételt el lehet készíteni egészségesen is! Lassan elkezdtek érdeklődni, hogy mit hogyan csinálok. Az óvodában az ünnepekre nekünk már nem a kötelező kekszet kellett vinni, hanem a muffinokat és ezt a többi gyerek is kikövetelte. Senki nem foglalkozott vele miből van, ha egyszer finom. Volt, hogy egész nap a konyhában voltam és sütöttem - főztem. Majd jött ismét egy vízválasztó

2011. október 25., kedd

Pasi szemszögből

Vacsora közben a feleségem előállt a nagy ÖTLET - tel, hogy ŐŐŐ megpróbál engem rávenni arra, hogy pasi szemszögből írjam le a gondolataimat arról, amit ezen az oldalon közzé tesz. Engem egy pillanatig sem kellett győzködnie, kapásból ráharaptam a dologra. Számomra ez egy kihívás

Elgondolkodtató

Biztosan lesznek olyan bejegyzéseim, amivel nem leszek túl népszerű, de talán ha megállsz egy pillanatra és végiggondolod, akkor magad is rájössz miről is beszélek. Persze, azt is gondolhatod, nekem egyszerű, mert egy itthon ülő anyuka vagyok és másképp látom a világot. Az tény, hogy több időm van "agyalni", mint aki egész nap rohan, majd otthon kapkodva összerakja a vacsorát és csak a rutinfeladatok ellátására van ideje, energiája. DE, akkor miért is vállaltunk családot és gyereket? Persze, akkor még minden más volt, szerelem, rózsaszín köd és ma mi van. Élünk egymás mellett. Ezekért a dolgokért nem hibáztathatunk senkit, csak magunkat, hisz mi alakítjuk az életünket.

Amiért ezt a címet adtam. Tegnap a nagylányunk leckét írt mellettem, miközben éppen gyöngyöztem. A feladat az volt, hogy levelet kellett írniuk. Egyszer csak megkérdezte "Anya, te tudsz levelet írni? Ti is tanultátok ?" Ismét szembesültem valamivel, ami egyáltalán nem tetszik. Sajnos a mai gyerekeknek semmiféle kapcsolatuk nincs. Jó, még az őskorban volt, de mi csak postai úton feladott levél formájában tudtunk a távolabbi ismerősökkel, rokonokkal, barátokkal érintkezni, mert ugye telefon sem volt mindenkinek. Akkor még képesek voltunk hosszú-hosszú leveleket írni, amiben mint egy napló minden fontos történés szerepelt. Ami viszont még fontos, megkérdeztük a másiktól, ő hogy van, vele mi történt. Most  mit csinálnak? Köszönni nem tudnak rendesen, mindenféle közösségi oldalakon lógnak fent, sajnos már akár egy 10 éves is, ismeretlen emberekkel "leveleznek" és mindezt olyan nyelvezetben teszik, hogy nem is értjük. A legtöbb szülőnek ez fel sem tűnik, mert arra már végképp nincs energiája, hogy a gyereket ellenőrizze. Újra megkérdezem, AKKOR MIÉRT VÁLLALTUK ŐKET?
Állandóan panaszkodunk, hogy milyen lett ez a világ, de közben mi magunk formáljuk és csak neveljük ki közben az újabb nemzedéket. Nem akarok úttörő  lenni, de igencsak fehér hollónak számítok, mert nem akarok beállni a sorba.
Az egészen kicsi gyerekek kezében már ott van a mobiltelefon, amikor hazaért vagy a számítógépet, vagy a tv-t kapcsolja be. Persze, ez sok szülőnek kényelmes megoldás, így nem kell a gyerekeket lekötni. Így vajon MIT TUDUNK MEG AZ Ő ÉLETÜKRŐL, illetve ő a mienkről? Igen, úgy gondolom, ha egy család vagyunk, akkor a történésekről a gyerekeknek is tudni kell. Azért mert gyerek, még nem zárhatjuk ki mindenből, sőt! Van rengeteg olyan nehézség, amibe be kell vonni őket is, hisz ha ezt nem tesszük, akkor megoldjuk úgy a problémákat, hogy ebből nem érzékelnek semmit (ami egyesek szerint így helyes), de valójában még 20-25 évesen sem lesznek képesek felnőni és a problémákat, amikor majd szembesülnek vele, akkor sem tudják megoldani, hisz addig burokban voltak. Az a természetes, hogy kitalálnak valamit, ami ilyen-olyan indokkal, de KELL és természetes számukra, hogy azt a szülő előteremti. Igen ám, de mi van akkor, ha ez nem lehetséges, vagy csak nagyon nagy nehézségek árán? Ezt ők nem látják, mert mégiscsak megkapják. Viszont, ha a legapróbb nehézségről is kezdettől fogva tudnak, akkor talán megértik, hogy azt a valamit most miért nem lehet megvenni. Hidd el, tudom miről beszélek! Nekünk az életünk egy hibás döntés miatt egyik napról a másikra teljesen megváltozott. Mindent a gyerekek előtt, illetve velük együtt beszéltük meg. Az ember meglepődik sokszor azon, hogy ő még kicsi és egyszerűen fogja fel a dolgokat, de sokszor éppen ők tudnak átlendíteni a holtponton, adnak olyan ötleteket, amin mi is el tudunk gondolkodni. MI IS TANULHATUNK TŐLÜK!
Sajnos a mai világ nem az emberi kapcsolatokról szól. Már egy egészen kicsi gyerek sem tud igazán játszani. Gondoljuk csak végig, hogy a játékboltok polcain mi van. Mindenféle interaktív játék, már csecsemő kortól, távirányítós, harcolós. Ezt mind megvesszük, mert a hirdetésekben ezeket látjuk, a gyerekek is és ezek garantáltan mindig akciósan is kaphatók.
Sajnos nem is annyira régen történt, amikor az iskolaigazgatóval beszéltem és elmondtam neki, hogy nálunk a gyerekek nincsenek a számítógéphez engedve, a tévében nem nézhetnek bármit. Erre feltette a kérdést "Akkor ezek a gyerekek mit csinálnak, mivel játszanak?" Számomra nagy döbbenet volt. Elmondtam neki, hogy ott a társasjáték, a lego és amikor csak tehetjük közös családi mozizás van, itthon. Úgy nézett rám, mintha a Marsról jöttem volna. Igen, időt kell szakítani a gyerekeinkre és nem a sarokba eldugni őket, hogy oldják meg, foglalják el magukat, HISZ MI AKARTUK, HOGY A VILÁGRA JÖJJENEK!
Egyébként tavaly karácsony előtt szembesültem azzal, hogy a kislányunknak szerettem volna egy babát venni, amit húzhat - nyúzhat, kedves arca van, puhatestű (ezt könnyebben megfoghatják), hát ilyen nem volt, csak interaktív, ami nem egy olcsó mulatság, de a sok szülő mégis megveszi és elfogadja, igen ez van és kész.

2011. október 24., hétfő

A kezdet

Üdvözöllek Kedves Látogató!

Tudom, már nagyon sok féle blog létezik, de igyekszem most egy olyat elindítani, amire egy nőnek, egy anyának és egy feleségnek szüksége lehet. Igyekszem bemutatni a saját tapasztalataink szerint, hogy a mai tökéletlen világban, kapkodásban meg lehet találni mindenre az arany középutat.
Ez a blog a férfi-nő kapcsolatáról, a családról, a gyereknevelésről, a sütés-főzésről reformosan, a lakberendezésről fog szólni. Igyekszem leírni a gondolataimat, talán Neked is segíteni fog átlendülni a holtponton és erőt adhat, hogy NEM VAGY EGYEDÜL.
Szeretném rávenni a férjemet is arra, hogy ő is írjon bejegyzéseket. Ne csak egy nő szemszögéből mutassunk meg mindent.
Egyúttal ezen a blogon szeretném bemutatni  a mostani hobbimat, az ékszerkészítést, amelyek nagy része megvásárolható lesz, illetve saját elképzeléseidet is megpróbálom megvalósítani.

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Szép napot!
Anyacica

Korábban elkövetett alkotásaim - Keresztszemes órák

Ezt a 3 fajta keresztszemes órát tavaly a gyermekeimnek készítettem karácsonyra




Amennyiben szeretnél ilyen órát, vagy a mintaleírását, akkor kérlek írj üzenetet