nincs:
fehérliszt,
hagyományos olaj,
cukor,
adalékanyaggal ellátott élelmiszer,
félkész - kész termék,
zsíros ételek,
margarinok,
bolti fűszerek,
hagyományos só
ami van:
teljeskiörlésű liszt,
nádcukor és méz,
csak "nyers" alapanyag,
könnyű ételek,
alacsony zsírtartalmú vaj, csak muszájból,
friss fűszerek
Himalaya só,
csak friss hazai idény zöldség - gyümölcs
Most joggal mondhatod, ez mind körülményes és főleg egy vagyon. Igen, igazad van! Kiszámoltad már, hogy mennyit költesz gyógyszerekre, vitaminokra, táplálékkiegészítőkre és amíg esetleg Te, vagy a gyermeked betegek vagytok a munkából való kiesés mennyi időt és pénzt jelent? Vajon fordítasz elegendő időt a gyerekekre? Mennyi mindent vetett meg a gyerek egy bevásárlásnál, amit a reklámban látott? Mennyit költesz havonta valójában igazi ételre?
Igazából mindez nem kerül többe és több idődben sem. Rögtön van egy igazi családi program, a piacra menjünk, lehetőleg őstermelőhöz és ne a hipermarketbe. A gyerekek imádják a színeket és az illatokat, a piacon ezt fogják látni. Nem mindenkinek telik nyilván arra, hogy a bioélelmiszert vásárolja meg, de legalább arra törekedjünk, hogy a kereteink között is a minőséget vegyük meg. Nem is kell annyira messzire menni, mint hinnéd. A következő közös program már meg is van. Vond be a gyereket a konyhába. Persze lassú és nagyobb rumlit csinál, de szívesebben megeszi, amiben ő maga is részt vett. Amikor rántotthúst sütöttem kikészítettem mindent és kaptak egy - egy tányért. A kisfiam a lisztet, a nagylányom a tojást, Apa pedig a morzsát. Nekem csak annyi volt a dolgom, hogy (lényeges, mert rengeteg időt, de plussz kalóriát nem nyersz) egy nagyobb tepsibe olajat öntöttem, nem túl sokat és betettem a sütőbe, így melegítem 180 fokon. Kész a bepanírozott hús, vagy zöldség és mehet is a tepsibe, 8 perc után megfordítani és újabb 8 perc után már kész is. Alig használtál olajat, nincs olajszag és hamar elkészült. A morzsát pedig mindig változatosan el lehet készíteni. Jön a mosogatás. Mindenkinek legyen meg a részfeladata, hogy ki melyik "kört" csinálja. Hidd el, a gyerekek sokkal szívesebben teszik meg mindezt és eszik meg az így elkészült ételt. Közben még együtt is voltatok! A zöldségpucolást is rájuk lehet bízni.
A bolti "kenyérkrémeknek" nagyjából egyforma az ízük és ki tudja valójában mit is tartalmaznak. Rengeteg alapanyag áll rendelkezésre. Én például a nutellát is magam készítem és jobban is szeretik, ja és rögtön ezzel már meg is oldottam a fehérjepótlást arra a napra!
Nádcukor igen drága, ha a hipermarketben vesszük, de szintén van megoldás. A mézet igyekezzünk őstermelőtől venni.
Ne zsírba és "vastag" olajban készítsük el az ételt. Sőt, a hagymát érdemesebb inkább vízben párolni, a lecsó így sokkal finomabb és hány ételnek az alapja.
Ne főzzünk mindent pépesre, maradjon ropogós.
Érezted már egy friss fűszernövénynek az illatát?
A só vízmegkötő hatású, ezért nem mindegy mit használsz.
Szinte minden alapanyagot be lehet szerezni és sokkal olcsóbban, mint a hipermarketben, sőt van egy olyan hely, ahol "Mindig fontos vagy", itt nemcsak az alapanyagok egy részét, de a tisztálkodó és tisztítószereket is beszerezheted, amik adalékanyag mentesek és megfizethetők.
A téli vitaminhiány helyet pedig ott van a csíra. Bevallom, nálunk a búzacsíra megy a legjobban, mert enyhén édes. Ezekről bővebben itt olvashatsz
http://www.shp.hu/hpc/web.php?azonosito=naturagyogynoveny&oldalkod=csirak_csiraztatas_h6CG
Címkék
amigurumi
(2)
Annie Sloan
(1)
baba
(4)
Bogyók
(174)
Bútor tuning
(9)
Család
(10)
Csipke
(16)
Decoupage
(2)
Ékszereim
(10)
étkező
(1)
festegetős
(4)
Gobelin
(3)
Gyereknevelés
(8)
gyerekszoba
(1)
Gyógyítók
(38)
Gyöngyhorgolás
(28)
Heringfűzés
(7)
horgolás
(6)
horgolt
(4)
Ír csipke
(2)
Játék
(4)
karácsony
(56)
keresztszemes
(24)
Könyvjelző
(12)
kötés
(4)
kötött
(5)
Lélek
(5)
Mobilékszer
(6)
Pentart
(2)
Peyote
(60)
Pohárjelölők
(1)
RAW
(11)
receptek
(5)
Shabby Chic
(1)
spa
(2)
stencil
(2)
Sujtás
(239)
Sütemény
(5)
sütés-főzés
(11)
Süthető gyurma
(6)
Tanfolyam
(3)
Varrás
(57)
Vintage
(1)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése