A nagy kedvencem a tönkölybúza
A kenyeret, a süteményeket is ebből készítem, sőt a habarás sokkal krémesebb, selymesebb vele
Szerencsére
ma Magyarországon újra megjelent és kapható a csodálatos ősi búzafajta, a tönköly, amely az 1950-es években végrehajtott nemesítések áldozatául
esett, mivel nem hozta az elvárt termésátlagot. Dr. Kajdi Ferenc és Dr. Kálmán
Gergely hosszú és fáradságos munkával a kilencvenes évek közepére újraalkották
ezt a nagyszerű búzafajtát, azóta világszabadalom védi.
A búza története több mint 8000(!) évre vezethető vissza. Sokáig ez volt az egyetlen búza, amely élettani hatásait ismerve egyáltalán nem mondható véletlennek. Elég, ha csak fehérjetartalmára gondolunk: a közönséges búzához képest hatszoros, az ember számára sokkal jobban hasznosítható fehérjét tartalmaz; aminosav-összetétele kiváló. Beltartalmi értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyagtartalma és sokrétű vitamin-összetétele is.
A búza története több mint 8000(!) évre vezethető vissza. Sokáig ez volt az egyetlen búza, amely élettani hatásait ismerve egyáltalán nem mondható véletlennek. Elég, ha csak fehérjetartalmára gondolunk: a közönséges búzához képest hatszoros, az ember számára sokkal jobban hasznosítható fehérjét tartalmaz; aminosav-összetétele kiváló. Beltartalmi értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyagtartalma és sokrétű vitamin-összetétele is.
Cukorbetegeknek is javasolt
A
tönköly karbantartja testünket, segít megőrizni alakunkat, sőt fogyókúránknak
is aktív részese lehet. Rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt egyáltalán
nem hizlal, ráadásul a belőle készült ételek dúsak, így kis mennyiség
elfogyasztása is jóllakottságérzést kelt. Eközben persze elegendő vitaminhoz és
ásványhoz is jutunk. Gyermektápszer is készül belőle, mert a fentebb említett
kedvező tulajdonságai miatt a csecsemők már az anyatej mellett is kaphatják! A
cukorbetegek is sokkal inkább fogyaszthatják a tönkölybúza lisztjét, mint a
jóval elterjedtebb BL-55-ös finomlisztet.
A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mesterséges adalékanyagokkal elrontanánk
A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mesterséges adalékanyagokkal elrontanánk
� K � H P� i alakunkat, sőt fogyókúránknak is aktív részese lehet. Rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt egyáltalán nem hizlal, ráadásul a belőle készült ételek dúsak, így kis mennyiség elfogyasztása is jóllakottságérzést kelt. Eközben persze elegendő vitaminhoz és ásványhoz is jutunk. Gyermektápszer is készül belőle, mert a fentebb említett kedvező tulajdonságai miatt a csecsemők már az anyatej mellett is kaphatják! A cukorbetegek is sokkal inkább fogyaszthatják a tönkölybúza lisztjét, mint a jóval elterjedtebb BL-55-ös finomlisztet.
A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mesterséges adalékanyagokkal elrontanánk
A tönkölybúza egyedülálló sikértartalommal is bír, ami annyit jelent, hogy a belőle készült kenyerek kitűnő minőségűek, ráadásul hosszabban eltarthatók, mindez lehetséges anélkül is, hogy kenyereink biológiai értékét mesterséges adalékanyagokkal elrontanánk
Tönkölybúza kenyér ahogyan én készítem:
- 1 kis poharas natúr joghurt, kb 150 ml ( a poharát ne dobjuk el)
- 160 ml víz
- kevés olívaolaj, vagy vaj
- 540 g teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt
- 25 g élesztő
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál méz
fantasztikusan finom és akár 1 hétig is eláll, bár ebből nálunk a sarka is elfogy :)
Rozs
Nagy
valószínűséggel a rozs legfiatalabb
gabonafélénk. Eredete mintegy 2500 évre vezethető vissza, amikor is
Kis-Ázsiában egy vad rozsfajtából - a hegyi rozsból - való nemesítés után
kezdték meg termesztését.
A rozs a német fekete kenyér gabonája, gyakran főznek belőle sört, illetve égetnek belőle szeszt. A kenyérkészítésnél leginkább a kovász készítéséhez használják. Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél.
B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket, enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedők panaszait és csökkenti a vér koleszterinszintjét, az élelmirost hiány okozta betegségek kialakulását, továbbá a rostdús étrendnek köszönhetően az elhízással kapcsolatba hozható szívinfarktus, érelmeszesedés és epekőbetegség kockázatát éppúgy mint a cukorbajét.
A rozs a német fekete kenyér gabonája, gyakran főznek belőle sört, illetve égetnek belőle szeszt. A kenyérkészítésnél leginkább a kovász készítéséhez használják. Miután a rozs sikértartalma alacsonyabb a búzáénál nem annyira dagad meg a belőle készített kenyér, így a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készült kenyereknél.
B1-vitamint, kalciumot, niacint, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót, szacharint, nitrogént, kazeint és foszfátot tartalmaz. Magas élelmi-rost tartalma miatt rendszeres fogyasztása javítja bélműködésünket, enyhíti a székrekedést, az aranyérben szenvedők panaszait és csökkenti a vér koleszterinszintjét, az élelmirost hiány okozta betegségek kialakulását, továbbá a rostdús étrendnek köszönhetően az elhízással kapcsolatba hozható szívinfarktus, érelmeszesedés és epekőbetegség kockázatát éppúgy mint a cukorbajét.
Zab
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények,
müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől
rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk.
Barnarizs
A barnarizs képviseli
a legharmonikusabb, legkiegyensúlyozottabb élelmiszerünket. A legkönnyebben
emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Az emberiség jelentős
része, keleten évezredek óta ezen a gabonafélén él. De csak a hántolatlan,
barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot.
Fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső
burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a
rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik.
A barnarizs élettani
hatásai:
- jó hatással van
fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén
- kimerültség,
fokozott stressz esetén
- magas vérnyomás
csökkentésére
- hasmenés ellen,
magas láz esetén
- jótékony hatást
gyakorol az egész bálcsatornára, nyugtatja és tisztítja
- bőrbetegségeknél,
hajhullás esetén is érdemes fogyasztani.
- nem hízlal, jótékonyan
hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre
- segíti a
veseműködést, gátolja a vesekőképződést
- méregtelenít, segíti
a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből
- az idegrendszerre
nyugtató hatást gyakorol
Értékes B vitaminok
vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E-
és B vitamint, kalciumot.
Hajdina
A népi gyógyászatban
régóta használják érrendszeri-keringési zavaroknál. Rutinsav tartalma miatt
növeli az érfalak rugalmasságát. Hatásos magas vérnyomás, sugárkárosodás esetén
is. Kínában főzetét baleseti sérülések, lumbágó, menstruációs fájdalmak,
marások-csípések kezelésére is alkalmazzák.
A hajdinában található
a legtöbb magnézium, kalcium, aminosav és kiemelkedő a
fehérje tartalma is.
Tartalmaz B17 vitamint
is, amelynek fontos szerepe van a rák megelőzésében.
Fontos, hogy főzés
előtt mossuk át jól. Ez a pici világosbarna háromszög alakú mag főzéskor
megdagad, ezért 1,5-2 - szeres vízmennyiséget igényel. Könnyen és gyorsan
megpuhul.
A hajdina ízletes magját
nyersen is könnyen össze lehet rágni.
Hajdinából sokféle,
változatos ételt tudunk készíteni:
- köretet
- kását
- rakott ételeket
- tölteléket stb.
Főzési alaprecept:
Fontos! Elkészítés
előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni.
Bármilyen gabona
megvásárlásakor fő szempont legyen, hogy az vegyszermentes, azaz ellenőrzött
bio termelésből származzon.
Köles
Az egyik legkönnyebben és
leggyorsabban elkészíthető gabonánk.
A legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és
kb. 10000 éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkori Magyarországnak is
legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása
fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt
Európában. A világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme.
Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják.
Élettani hatásai:
Rendszeres fogyasztása
rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást,
kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és
segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező
képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és
vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék
mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas
betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat
fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép
gyógyszereként ismerik.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna,
koriander.
Kukorica
A
szénhidrátok közül a
keményítőt tartalmazók (kenyér és péksütemény, rizs, tésztafélék, burgonya,
kukoricapehely) rövid ideig maradnak a gyomorban, ugyanakkor jó a savkötő
képességük és nem serkentik a savelválasztást. Ezért fekélybetegek, idősek számára
egyaránt javasolt az az élelmiszer, amely akár dara, akár pehely formájában
tartalmazza a kukoricát.
Magas rosttartalma miatt az ebből készült termék kedvező élettani hatású, a felszívodási problémákkal küzdők alapélelmiszere, és miután hamar a telítettség érzését adja, de kisebb az emészthetőségi foka, kiválóan alkalmas fogyókúrázók számára is.
Magas rosttartalma miatt az ebből készült termék kedvező élettani hatású, a felszívodási problémákkal küzdők alapélelmiszere, és miután hamar a telítettség érzését adja, de kisebb az emészthetőségi foka, kiválóan alkalmas fogyókúrázók számára is.
Korpa
Korpa a szívbarát
A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében a táplálkozás kulcsszerepet tölt be. A megelőzés szempontjából az állatizsír-fogyasztás csökkentése mellett a nátriumbevitel mérséklése és a rostbevitel fokozása a legfontosabb.
A korpás termékek táplálkozás-élettani szempontból előnyös tulajdonságait a búzakorpa lisztre számított 20%-nyi adagolásával, a tésztában lévő só mennyiségének csökkentésével biztosítjuk.
Csökkentett szénhidráttartalmának köszönhetően cukorbetegek számára is javasoljuk napi fogyasztását.
A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében a táplálkozás kulcsszerepet tölt be. A megelőzés szempontjából az állatizsír-fogyasztás csökkentése mellett a nátriumbevitel mérséklése és a rostbevitel fokozása a legfontosabb.
A korpás termékek táplálkozás-élettani szempontból előnyös tulajdonságait a búzakorpa lisztre számított 20%-nyi adagolásával, a tésztában lévő só mennyiségének csökkentésével biztosítjuk.
Csökkentett szénhidráttartalmának köszönhetően cukorbetegek számára is javasoljuk napi fogyasztását.
Csicseriborsó
A csicseriborsó
jelentős élelmirosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy
kezelésére. Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér
koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri
megbetegedések kialakulásának kockázatát. Pektintartalma miatt lassítja az
étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott
vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet. Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcsőzáródási rendellenességek mérsékléséhez.
100 g csicseriborsó energiatartalma: 1292/314 kJ/kcal; fontosabb tápanyagai: 19,8 g fehérje, 3,4 g zsír, 48,6 g szénhidrát, 9,5 g rost.
ellet� \ a i H P� artalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas
betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet. Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez, valamint a terhesség alatt a velőcsőzáródási rendellenességek mérsékléséhez.
100 g csicseriborsó energiatartalma: 1292/314 kJ/kcal; fontosabb tápanyagai: 19,8 g fehérje, 3,4 g zsír, 48,6 g szénhidrát, 9,5 g rost.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat
fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép
gyógyszereként ismerik.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna,
koriander.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése