Free background from VintageMadeForYou
-->

2011. október 26., szerda

Alapok

nincs:
fehérliszt,
hagyományos olaj,
cukor,
adalékanyaggal ellátott élelmiszer,
félkész - kész termék,
zsíros ételek,
margarinok,
bolti fűszerek,
hagyományos só

ami van:
teljeskiörlésű liszt,
nádcukor és méz,
csak "nyers" alapanyag,
könnyű ételek,
alacsony zsírtartalmú vaj, csak muszájból,
friss fűszerek
Himalaya só,
csak friss hazai idény zöldség - gyümölcs

Most joggal mondhatod, ez mind körülményes és főleg egy vagyon. Igen, igazad van! Kiszámoltad már, hogy mennyit költesz gyógyszerekre, vitaminokra, táplálékkiegészítőkre és amíg esetleg Te, vagy a gyermeked betegek vagytok a munkából való kiesés mennyi időt és pénzt jelent? Vajon fordítasz elegendő időt a gyerekekre? Mennyi mindent vetett meg a gyerek egy bevásárlásnál, amit a reklámban látott? Mennyit költesz havonta valójában igazi ételre?
Igazából mindez nem kerül többe és több idődben sem. Rögtön van egy igazi családi program, a piacra menjünk, lehetőleg őstermelőhöz és ne a hipermarketbe. A gyerekek imádják a színeket és az illatokat, a piacon ezt fogják látni. Nem mindenkinek telik nyilván arra, hogy a bioélelmiszert vásárolja meg, de legalább arra törekedjünk, hogy a kereteink között is a minőséget vegyük meg. Nem is kell annyira messzire menni, mint hinnéd. A következő közös program már meg is van. Vond be a gyereket a konyhába. Persze lassú és nagyobb rumlit csinál, de szívesebben megeszi, amiben ő maga is részt vett. Amikor rántotthúst sütöttem kikészítettem mindent és kaptak egy - egy tányért. A kisfiam a lisztet, a nagylányom a tojást, Apa pedig a morzsát. Nekem csak annyi volt a dolgom, hogy (lényeges, mert rengeteg időt, de plussz kalóriát nem nyersz) egy nagyobb tepsibe olajat öntöttem, nem túl sokat és betettem a sütőbe, így melegítem 180 fokon. Kész a bepanírozott hús, vagy zöldség és mehet is a tepsibe, 8 perc után megfordítani és újabb 8 perc után már kész is. Alig használtál olajat, nincs olajszag és hamar elkészült. A morzsát pedig mindig változatosan el lehet készíteni. Jön a mosogatás. Mindenkinek legyen meg a részfeladata, hogy ki melyik "kört" csinálja. Hidd el, a gyerekek sokkal szívesebben teszik meg mindezt és eszik meg az így elkészült ételt. Közben még együtt is voltatok! A zöldségpucolást is rájuk lehet bízni.
A bolti "kenyérkrémeknek" nagyjából egyforma az ízük és ki tudja valójában mit is tartalmaznak. Rengeteg alapanyag áll rendelkezésre. Én például a nutellát is magam készítem és jobban is szeretik, ja és rögtön ezzel már meg is oldottam a fehérjepótlást arra a napra!
Nádcukor igen drága, ha a hipermarketben vesszük, de szintén van megoldás. A mézet igyekezzünk őstermelőtől venni.
Ne zsírba és "vastag" olajban készítsük el az ételt. Sőt, a hagymát érdemesebb inkább vízben párolni, a lecsó így sokkal finomabb és hány ételnek az alapja.
Ne főzzünk mindent pépesre, maradjon ropogós.
Érezted már egy friss fűszernövénynek az illatát?
A só vízmegkötő hatású, ezért nem mindegy mit használsz.

Szinte minden  alapanyagot be lehet szerezni és sokkal olcsóbban, mint a hipermarketben, sőt van egy olyan hely, ahol "Mindig fontos vagy", itt nemcsak az alapanyagok egy részét, de a tisztálkodó és tisztítószereket is beszerezheted, amik adalékanyag mentesek és megfizethetők.

A téli vitaminhiány helyet pedig ott van a csíra. Bevallom, nálunk a búzacsíra megy a legjobban, mert enyhén édes. Ezekről bővebben itt olvashatsz
http://www.shp.hu/hpc/web.php?azonosito=naturagyogynoveny&oldalkod=csirak_csiraztatas_h6CG



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése